Gandum | |
---|---|
Klasifikasi ngèlmiah | |
Karajan: | Plantae |
Dhivisi: | Magnoliophyta |
Klas: | Liliopsida |
Ordho: | Poales |
Famili: | Poaceae |
Subfamili: | Pooideae |
Tribe: | Triticeae |
Génus: | Triticum L. |
Species | |
T. aestivum |
Gandum (Triticum ssp) iku pangan dhasar kang wigati dhéwé sajagat. Nomer loro iku jagung lan nomer telu lagi beras. Gandum dadi salah siji jinis bahan pangan. Kaya ta bahan nggawe Roti, gorengan, lan jajanan.
Gandum asalé saka Timur Tengah lan wis dibudidayakaké kurang luwih 8.000 taun kapungkur. Anging bisané urip ana ing tlatah kang iklimé moderat.
Produksi lan konsumsi gandum[besut | besut sumber]
Ing taun panèn 2004, prodhuksi global gandum ana 624 yuta ton lan statistikané yaiku:
- China: 91.3 yuta ton
- Indhia: 72 yuta ton
- Amérika Sarékat: 58.8 yuta ton
- Ruslan: 42.2 yuta ton
- Prancis: 39 yuta ton
- Jerman: 25.3 yuta ton
- Australia: 22.5 yuta ton
Konsumsi gandum per kapita ing taun 1997 iku 101 kg, dibawahi Dhènemarken karo 623 kg.
Artikel iki minangka artikel rintisan. Kowé bisa ngéwangi Wikipédia ngembangaké. |
Nenhum comentário:
Postar um comentário